حتما تا به حال شاهد این موضوع بودهاید که هنگام رخداد زلزله، برخی ساختمانها آسیب جدی ندیده و دیوارهایشان به قامت خود باقی هستند. در این ساختمانها از والپست به جهت مقاوم سازی دیوارها و سایر اعضای سازهای استفاده شده است. آیین نامهها و استانداردهای صنعت ساخت و ساز، اجرای وال پست در اسکلت بتنی و فلزی را الزامی میداند و دلیل آن مقاوم سازی دیوارها و جلوگیری از وارد شدن خسارات جبران ناپذیر جانی و مالی است. عملکرد والپست به این صورت است که دیوارها از ستون جدا کرده و به این ترتیب باعث میشود تا از دیوار محافظت شود و دیوار با وارد شدن فشار و لرزه، دچار تخریب نشود. به صورت کلی اجرای وال پست در اسکلت بتنی و یا اسکلت فلزی، موجب افزایش مقاومت دیوارها در برابر نیروهای وارده میشود.
الزامات قانونی وال پست طبق آیین نامه ۲۸۰۰
مطابق با آنچه در پیوست ششم آیین نامه ۲۸۰۰ گفته شده است، هنگامی که در سازه بتنی طول دیوار ۴۰ برابر ضخامت آن باشد و یا ارتفاع دیوار ۳۰ برابر ضخامت دیوار باشد، استفاده از wallpost در این سازه، تبدیل به یک الزام میشود.
- بند ۴-۵-۴: دیوارهای داخلی که تیغه آنها بیشتر از ۱٫۸ متر ارتفاع دارد، باید با استفاده از wallpost سازه را مهار کرد.
- بند ۷-۵-۳: حداکثر طول مجاز دیوارهای غیر سازهای بین دو کلاف قائم، ۶ متر یا ۴۰ برابر ضخامت دیوار است.
- بند ۷-۵-۳: حداکثر ارتفاع مجاز دیوارهای غیر سازهای ۳٫۵ متر است.
- بند ۷-۵-۳: لبههای قائم تمامی دیوارهای غیر سازهای باید به وسیله wallpost مهار شوند.
- بند ۷-۵-۳: لبههای افقی دیوارهای غیر سازهای باید با wallpost ناودانی نمره ۶ یا معادل مقطع بتن مسلح یا چوبی که به دیوار سازهای یا کلافهای احاطه کننده دیوار غیر سازهای متصل باشد، مهار گردد.
- بند ۴-۹-۱-۳: در تمامی دیوارهای ساختمان به ویژه دیوارهای نما، باید ضوابط مبحث ششم مقررات ملی ساختمان و آیین نامه طراحی ساختمان در برابر زلزله (استاندارد ۲۸۰۰) رعایت شود. دلیل این کار، مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله است.
نکات مهم اجرای وال پست در اسکلت بتنی
- باید توجه داشت که پلیتها پیش از انجام عملیات بتن ریزی، در محل اجرای والپست و همچنین بر روی تیرهای بتنی، اجرا شوند. در صورت عدم انجام ان کار، باید والپست را به وسیله انکر بولت و یا رول بولت به ستون یا تیغه بتنی متصل کرد.
- یکی از نکاتی که باید با دقت مورد توجه قرار داد، کنترل اندازه و ابعاد داخلی ساختمان و دیوارهاست. این کار حتما باید انجام شود تا پس از چیدن دیوار مسئلهای پیش نیاید.
- انجام ریسمان کشی به منظور کنترل هم راستایی افقی والپستها، ضروری است.
- جوشکاری والپست باید توسط نیروی متخصص انجام شود.